Compromís amb la justícia, la dignitat i la lluita per la llibertat
El Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust es commemora cada 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau el 27 de gener de 1945. Aquesta commemoració té com a objectiu recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.
El Dia Internacional de l’Holocaust vol recordar aquest atac ferotge a la humanitat i a la civilització, però també denunciar els genocidis recents i actuals, les guerres i les morts innocents a molts indrets del planeta.
Aquest dia va ser aprovat per una resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides l’1 de novembre de 2005.
L’Associació Buchenwald organitza i participa en actes de memòria cada any per retre homenatge, recordar i honorar totes aquelles persones, víctimes, resistents i lluitadores antifeixistes que van patir la deportació. Així mateix, l’Associació posa en evidència les causes i conseqüències d’aquests fets, alhora que reafirma el compromís de lluitar contra el feixisme en un futur escenari internacional, on no hi haurà supervivents ni testimonis directes de l’holocaust. Aquest compromís implica mantenir viva la memòria històrica i continuar la lluita contra el feixisme.
Amb la participació i implicació dels centres educatius del territori, ajuntaments, associacions i entitats, i el suport del CIBD (Comitè Internacional del Camp de Buchenwald) i el Memorial del Camp de Buchenwald, l’Associació intenta recuperar i honorar la memòria i el paper dels deportats als camps nazis. També, i sobretot, busca sensibilitzar per a la prevenció del feixisme i el racisme a casa nostra.
I per recordar que la llibertat no és un fet permanent ni conquerit per sempre, que la llibertat que gaudim avui la devem a totes les persones que abans que nosaltres van lluitar, van patir i alguns van morir per aconseguir-la. Cal mantenir el record, perquè, si abaixem els braços, la llibertat pot ser manllevada novament. L’extrema dreta, el feixisme, la intolerància… estan a la cantonada, esperant la nostra desídia per retallar els drets i llibertats de la ciutadania.
El 5 de maig es commemora el “Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, com Ravensbrück, Buchenwald, Dachau, Neuengamme, i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya”.
Aquesta data va ser instaurada pel Govern d’Espanya el 26 d’abril de 2019, amb la finalitat de recordar i honorar totes les persones republicanes que van ser deportades als camps nazis. La resolució, publicada al BOE del 30 d’abril, estableix aquesta jornada com a record a aquells que van defensar la República, lluitar contra Franco i Hitler, i que van acabar sent víctimes de la barbàrie nazi.
El 5 de maig coincideix amb l’alliberament de l’emblemàtic camp de Mauthausen, conegut com el camp dels espanyols, on van ser internats els republicans. Aquest dia rendim homenatge a les prop de 10.000 persones, lluitadores i resistents antifeixistes, víctimes del franquisme i del nazisme.
El millor homenatge que podem fer a aquestes víctimes és mantenir viva la seva memòria, especialment els seus valors republicans, tal com es recull en els Juraments de Buchenwald i Mauthausen:
Recollir el seu testimoni i reafirmar el nostre compromís per continuar la seva lluita contra el feixisme i per la pau, la llibertat, la igualtat i la solidaritat internacional.
El 14 d’abril és una data significativa i reivindicativa. La proclamació de la Segona República Espanyola el 1931 és el moment per posar en valor el model d’Estat i, sobretot, els valors republicans que van defensar els deportats i deportades. Reivindicar el retorn de la República, en aquest cas de la 3a República, i defensar i lluitar pels valors universals de llibertat, fraternitat, igualtat i solidaritat, amb una visió àmplia i internacionalista.
Aquest dia ens recorda la importància de mantenir la memòria dels valors republicans, així com la necessitat de continuar lluitant per una societat més justa, solidària i lliure de feixisme.